STRATEGIC COST ACCOUNTING (SCA) TIZIMI BO‘YICHA BOSHQARUV HISOBINI TASHKIL ETISH - Djumayeva Guzal Axtamovn,; Yodgorova Aziza Nashir qizi,; Karimov Damir Rahimjon o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqoladaStrategik Xarajatlar Hisobi (SCA) tizimi asosida boshqaruv hisobini tashkil etish masalalari o‘rganiladi. Zamonaviy bozor sharoitida an’anaviy  xarajatlar  hisobi  korxonaning  uzoq  muddatli  raqobatbardoshligini ta’minlash uchun etarli emas . Maqolada SCA tizimining mohiyati, asosiy vazifalari va korxonada joriy etish bosqichlari tahlil qilinadi. E’tibor uning strategik xarajatlar boshqaruvi,  qiymat  zanjiri  tahlili  va  xarajatlar  ustidan  nazoratni  kuchaytirishdagi o‘rniqa qaratilgan . Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, SCA tizimi strategik qarorlar qabul qilish uchun ishonchli axborot bazasini shakllantirish, resurslarni samarali taqsimlash va  natijada  korporativ  raqobatbardoshlik  hamda  rentabellikni  oshirishning  amaliy vositasi  hisoblanadi  .  Tizimni  joriy  etish  bo‘yicha  amaliy  tavsiyalar,  jumladan, Faoliyatga Asoslangan Xarajatlar (ABC) va Maqsadli Xarajat (Target Costing) kabi usullardan  foydalanish,  shuningdek  raqamli  texnologiyalarni  integratsiyalash masalalari ham yoritilgan .