PEDAGOGIK JARAYONDA PSIXODIAGNOSTIK METODLARNI QO’LLASH: PSIXOMETRIK MEZONLAR ASOSIDAGI BAXOLASH TIZIMI - Madaminova Odinaxon Muqimjon qizi,; Mahammadjonova Maftuna Doniyorbek qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annоtatsiya:  Ushbu  maqoladapedagogik  jarayonda  psixodiagnostik metodlarning qo’llanishi va ularni ilmiy asoslashda psixometrik mezonlarning o’rni yoritiladi.  Talimda  o’quvchini  to’g’ri  baxolash  jarayoni  diagnostika  vositalarining ishonchlilik, validlik, obektivlik, sezgirlik va standartlashganlik kabi ilmiy talablarga mos  bo‘lishini  taqozo  etadi.  Boshlang‘ich  ta’limda  o‘quvchilarning  psixologik rivojlanishini  baholash,  ularning  qobiliyatlari  va  individual  xususiyatlarini  aniqlash jarayoni  psixometrik  mezonlarga  asoslangan  diagnostika  metodlaridan foydalanilgandagina samarali natija beradi. Maqolada psixometrik mezonlar mazmuni, ularning pedagogik baholash tizimidagi ahamiyati va diagnostika natijalarini ta’lim jarayoniga integratsiya qilish yo‘llari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari o‘qituvchilar uchun  diagnostika  vositalarini  ilmiy  asosda  tanlash  va  qo‘llash  bo‘yicha  metodik tavsiyalarni shakllantirishga xizmat qiladi.