HISOB TUSHUNCHASI, UNING TURLARI VA BOSHQARUVDA TUTGAN O‘RNI - Qo’ziyeva Maftuna Otabek qizi,; Xayrullayev Shoxrux Xayrulla o‘g‘li,; Maxmatqobulov Ulug'bek Husniddin o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqola  hisob  tushunchasining  nazariy  asoslari,  uning iqtisodiy boshqaruvdagi funksional ahamiyati va zamonaviy boshqaruv jarayonlarida egallagan  o‘rni  haqida  ilmiy  yondashuv  asosida  fikr  yuritadi.  Maqolada  hisobning moliyaviy, boshqaruv, statistika va soliq hisobi kabi asosiy turlari, ularning maqsadi, predmet  va  uslubiy  jihatlari  keng  yoritilgan.  Shuningdek,  raqamli  transformatsiya sharoitida  hisob  tizimlarining  modernizatsiyalash  zaruriyati,  boshqaruv  qarorlarini optimallashtirishdagi roli, axborotning ishonchliligi va tezkorligi kabi mezonlar tahlil qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  hisob  tizimining  korxonalarda  strategik  rejalashtirish, nazorat va tahlil jarayonlarini takomillashtirishdagi muhim o‘rnini asoslaydi.