MUSHAKLAR FIZIOLOGIYASI - Ergasheva Malika Ergashali qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotasiya: Mushaklar — odam va hayvonlar gavdasi aʼzolari; nerv impulslari taʼsirida  qisqarish  xususiyatiga  ega  toʻqima  (muskul  toʻqimasi)dan  tashkil  topgan. Silliq, koʻndalangtargʻil va yurak muskullari birga organizmning muskul sistemasini tashkil  etadi.  Harakatlanishda  asosiy  rol  oʻynaydi.  Koʻndalangtargil  va  silliq muskullarga  boʻlinadi.  Silliq  muskullardan  ichki  aʼzolar,  qon  va  limfa  tomirlari devorining  muskul  pardalari,  shuningdek,  teri  muskullari  hosil  boʻladi.  Silliq muskullar  kishi  ixtiyoridan  tashqari  qisqaradi,  shuning  uchun  ular  gʻayriixtiyoriy muskullar deyiladi. Silliq muskul nuqul mezenximadan vujudga keladi.