UMUMIY O'RTA TA'LIM MAKTABLARIDA FIZIKA FANIDAN DARSLARNI KOMPOTENTLIKKA ASOSLANGAN TOPSHIRIQLAR ASOSIDA TASHKIL ETISH. - K. K. Urinova, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya:  Mazkur  ishda  umumiy  o‘rta  ta’lim  maktablarida  fizika  fanidan darslarni  kompetentlikka  asoslangan  topshiriqlar  asosida  tashkil  etish  masalalari yoritilgan.  Tadqiqotda  zamonaviy  ta’lim  talablaridan  kelib  chiqib,  o‘quvchilarda tayanch  va  fan  kompetensiyalarini  shakllantirishda  kompetentlikka  yo‘naltirilgan topshiriqlarning o‘rni va ahamiyati tahlil qilingan. Fizika darslarida nazariy bilimlarni amaliy faoliyat bilan uyg‘unlashtirish, hayotiy vaziyatlarga mos masalalar, tajribalar va muammoli topshiriqlar orqali o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, ijodkorligi hamda mantiqiy  tafakkurini  rivojlantirish  imkoniyatlari  ko‘rsatib  berilgan.  Shuningdek, kompetentlikka  asoslangan  yondashuvning  o‘quv  jarayonidagi  samaradorligi, o‘qituvchi faoliyati va darsni rejalashtirishdagi o‘ziga xos jihatlari ochib berilgan. Ish natijalari fizika fanini o‘qitish sifatini oshirishda amaliy ahamiyatga ega.