GEOMETRIK OPTIKADAN TO‘LQIN OPTIKASIGA O‘TISHDA KEYS TOPSHIRIQLARI METODINING USTUVORLIGI - K. K. Urinova, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya. Ushbu ishda geometrik optikadan to‘lqin optikasiga o‘tishda “keys topshiriqlari” metodining ustuvorligi masalasi o‘rganiladi. Geometrik optika klassik yondashuv  sifatida  nurning  to‘g‘ri  chiziqli  tarqalishini  tahlil  qilsa,  to‘lqin  optikasi yorug‘likning  interferensiya,  difraksiya  va  polarizatsiya  kabi  to‘lqin  hodisalarini hisobga oladi. Keys topshiriqlari metodi matematik fizika va optikada ko‘p hollarda to‘lqin tenglamalarining aniq va yaqin yechimlarini olishda qo‘llaniladi. Ishda ushbu metodning  geometrik  optikadan  to‘lqin  optikasiga  o‘tishda  yechim  olishdagi ustuvorligi,  hisoblash  soddaligi  va  hodisalarni  chuqurroq  tahlil  qilish  imkoniyati ta’kidlanadi. Shuningdek, metod yordamida klassik optikadan to‘lqin tasviriga o‘tishda yuzaga keladigan murakkabliklar va ularni yengish yo‘llari ko‘rib chiqiladi.