UMUMIY O'RTA TA'LIM MAKTABLARIDA INKLYUZIV TA'LIM VA UNDA FIZIKA FANINI O'QITISHNI O'RNI VA AHAMIYATI - K. K. Urinova (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya.  Ushbu  maqola  umumiy  o‘rta  ta’lim  maktablarida  inklyuziv ta’limning mohiyati, ahamiyati va uning fizika fanini o‘qitishdagi o‘rni haqida tahlil qiladi.  Inklyuziv  ta’lim  –  barcha  o‘quvchilarga,  jumladan  nogironligi  yoki  maxsus ta’lim ehtiyojlariga ega bo‘lgan bolalarga teng ta’lim imkoniyatlarini yaratish tizimi hisoblanadi.  Fizika  fanini  inklyuziv  darslarda  o‘qitish  orqali  o‘quvchilar  mantiqiy tafakkur,  eksperiment  ko‘nikmalari  va  muammolarni  yechish  qobiliyatini rivojlantiradi.  Maqola  shuningdek,  o‘quv  jarayonida  differensial  metodlar  va  turli o‘quv  vositalaridan  foydalanishning  ahamiyatini  ko‘rsatadi.Inklyuziv  ta’lim  –  bu barcha o‘quvchilar, jumladan nogironligi bo‘lgan bolalar, turli qobiliyat va ehtiyojlarga ega bolalar uchun teng ta’lim imkoniyatlarini yaratish tizimidir.