NYUTON VA KLASSIK GRAVITATSIYA NAZARIYASI - U.B.Berdiyev, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  klassik  fizikaning  shakllanishida  hal  qiluvchi ahamiyatga ega bo’lgan Isaak Nyutonning gravitatsiya nazariyasi yoritiladi. Nyuton tomonidan ishlab chiqilgan butun olam tortishish qonunining ilmiy mohiyati, uning osmon  mexanikasi  va  yer  usti  mexanik  hodisalarini  yagona  nazariy  asosda birlashtirishdagi o’rni tahlil qilinadi.