XALQARO MEHNAT TASHKILOTINING MONITORING MEXANIZMLARI VA O‘ZBEKISTONDAGI AMALIY NATIJALARI - Abdug‘apporov Shukurjon (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  O‘zbekiston  Respublikasida  Xalqaro  Mehnat  Tashkiloti monitoring mexanizmlari asosida olib borilgan izchil islohotlar natijasida 2013–2015-yillar davomida paxta sektorida bolalar mehnati to‘liq bartaraf etildi. 2017–2021-yillar oralig‘ida majburiy mehnatga qarshi kompleks chora-tadbirlar amalga oshirilib, davlat buyurtmasiga  asoslangan  paxta  yetishtirish  tizimi  bekor  qilindi,  majburiy  mehnat uchun jinoiy javobgarlik joriy etildi hamda mehnat inspeksiyasi vakolatlari sezilarli darajada  kengaytirildi.  Xalqaro  Mehnat  Tashkilotining  2021-yilgi  monitoring natijalariga ko‘ra, paxta terimida ishtirok etgan 11 mingdan ortiq respondentning 99 foizi mehnatga ixtiyoriy ravishda jalb etilganini bildirgan, majburiy mehnat holatlari tizimli  xarakterga  ega  emasligi  tasdiqlangan.  2022-yilda  mazkur  natijalar  xalqaro darajada e’tirof etilib, O‘zbekiston paxtasiga nisbatan 2011-yildan buyon amal qilib kelgan  global  boykot  bekor  qilindi.  Ushbu  raqamlar  va  faktlar  Xalqaro  Mehnat Tashkiloti  monitoring  mexanizmlarining  O‘zbekistonda  mehnat  huquqlarini ta’minlashda real va barqaror natija berganini ko‘rsatadi.