OʻZBEKISTONDA MAVJUD FOIZ STAVKALARI - Fayziyev Raxim Xolmurzayevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  O‘zbekiston  Respublikasi  mustaqillikka  erishganidan  so‘ng, iqtisodiyotni  barqarorlashtirish,  iqtisodiy  islohotlarni  bosqichma-bosqich  amalga oshirish va aholi farovonligini oshirish borasida muhim qadamlar qo‘yildi. Jumladan, bank-moliya tizimi tubdan isloh qilindi, zamonaviy kredit tizimlari joriy etildi, foiz stavkalarining shakllanishi va ularning roliga alohida e’tibor berildi. Foiz stavkalari — bu  moliyaviy  bozorlar  va  iqtisodiyotda  pul  resurslarining  harakati,  investitsiyalar hajmi,  ishbilarmonlik  faolligi  hamda  umumiy  iqtisodiy  barqarorlik  darajasi  uchun muhim  ko‘rsatkich  hisoblanadi.  O‘zbekiston  moliyaviy  bozorida  foiz  stavkalari siyosati  Markaziy  bank  tomonidan  kuchli  nazorat  qilinadi.  Aynan  Markaziy  bank asosiy  stavkani  belgilash  orqali  mamlakatdagi  tijorat  banklari  uchun  yo‘nalish ko‘rsatadi.  Shuningdek,  foiz  stavkalari  moliyaviy  resurslarning  narxini  belgilab, aholining jamg‘arma siyosatini ham shakllantiradi.