KATTA YOSHDAGI ODAMLARDA JISMONIY FAOLLIKKA MOTIVATSIYA VA SOG'LIKKA TA'SIR ETUVCHI OMILLAR - Kadirov Rashid Xamidovich; Mahmudov Rashidbek Ulug'bek o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA.  Ushbu  maqolada  katta  yoshliq  insonlarda  jismoniy  faollik darajasiga ta’sir etuvchi motivatsion, psixologik va ijtimoiy omillar hamda jismoniy faollikning sog‘liq ko‘rsatkichlariga ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqot o'rganish davomida ilmiy  manbalarga  tayangan  holda,  40  yoshdan  o'tgan  shaxslar  orasida  jismoniy faollikning  pasayishiga  olib  keluvchi  to‘siqlar,  shu  bilan  birga,  ularni  faollikka undovchi  ichki  va  tashqi  motivlar  tahlil  qilindi.  Natijalar  shuni  beradiki,  sog‘liqni mustahkamlash,  surunkali  kasalliklarning  oldini  olish,  ijtimoiy  qo‘llab-quvvatlash hamda psixologik barqarorlik, kundalik faoliyatda mustaqillikni saqlash kabi omillar jismoniy  faollikning  asosiy  determinatorlari  hisoblanadi.  Jismoniy  mashg‘ulotlar davomiyligi yurak-qon tomir tizimining faoliyatini yaxshilashi, stressni kamaytirishi, tana vaznini boshqarishi va qarish jarayonini sekinlashtirishi aniqlangan. Maqolada ushbu omillarning o‘zaro bog‘liqligi va katta yoshdagilar uchun samarali motivatsion strategiyalar ishlab chiqish uchun ilmiy xulosalar berilgan.