TIBBIY TERMINOLOGIYANI O'RGANISHDA LOTIN TILINING PSIXOLINGVISTIK AHAMIYATI - Sharipova Asal Mash’al qizi ,; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich , (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ABSTRACT    Ushbu ilmiy maqola tibbiy terminologiyani o‘rganish jarayonida Lotin tilining psixolingvistik jihatdan tutgan o‘rni va ahamiyatini kompleks o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi tibbiyot sohasida Lotin tilidan foydalanishning nafaqat an’anaviy  leksik  birliklar  manbai,  balki  kognitiv  jarayonlarni  tartibga  soluvchi, terminologik tizimni yaxlit va mantiqiy shakllantiruvchi psixolingvistik omil sifatidagi rolini  aniqlashdan  iborat.  Tadqiqotda  Lotin  terminologiyasining  semantik barqarorligi,  morfologik  izchilligi  va  xalqaro  tushuniluvchanligi  uning  tibbiyot sohasidagi universal til sifatidagi psixologik afzalliklarini belgilash imkonini beradi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, Lotin asosidagi terminologiya o‘quvchilarning kognitiv yukini kamaytirib, tushunish va esda qolish jarayonlarini yengillashtiradi, shu bilan birga  kasbiy  dunyoqarashning  shakllanishiga  ijobiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Maqolada zamonaviy  tibbiy  ta’limda  Lotin  tilining  psixolingvistik  samaradorligini  oshirish yo‘llari ham taklif etiladi.