ORGANIZMDAGI VITAMINLARNING ROLI VA VITAMIN YETISHMOVCHILIGI BELIGILARI. - Ablxasanova Muhtasar Muzaffar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqolada  vitaminlarning  biologik  faol  moddalar sifatida organizmdagi metabolik jarayonlardagi ishtiroki, fermentlar tarkibidagi roli va immun tizimini mustahkamlashdagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, asosiy vitamin turlari (A, B, C, D, E, K) yetishmaganda kuzatiladigan klinik belgilar va ularning oldini olish choralari tahlil qilingan. Vitaminlarning asosiy biologik vazifasi ularning koferment (fermentlarning  nooqsil  qismi)  sifatida  ishtirok  etishidir.  Ko'pgina  fermentlar  faqat ma'lum bir vitamin bilan birikkandagina faollashadi. Masalan, B guruhi vitaminlari uglevodlar  va  yog'larning  parchalanishi  natijasida  energiya  (ATF)  hosil  bo'lishini ta'minlaydigan biokimyoviy sikllarda asosiy katalizator hisoblanadi.