ASTMATIK XURUJLARDA BRONXOSPASTIK SINDROMNI BARTARAF ETISHNING ZAMONAVIY ASPEKTLARI - Abdullayev Tillavoldi Soliyevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  nafas  olish  tizimining  eng  dolzarb muammolaridan  biri  bo‘lgan  bronxial  astma  xuruji  paytida  yuzaga  keladigan bronxospastik sindromni bartaraf etishning zamonaviy va samarali usullari tizimli tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  xalqaro  GINA  (Global  Initiative  for  Asthma) strategiyasining so‘nggi yillardagi (2023-2025) tavsiyalari asos qilib olingan bo‘lib, unda qisqa muddatli beta-2 agonistlar (SABA) monoterapiyasidan voz kechish va erta bosqichda  ingalyatsion  glyukokortikosteroidlarni  (IGKS)  qo‘llashga  asoslangan yangicha yondashuvlar asoslab berilgan. Maqolada  dori  vositalarining  qo‘llanilish  ketma-ketligi,  xususan,  "smart-terapiya"  kontseptsiyasi  va  favqulodda  holatlarda  bronxodilatatorlarning  dozalash algoritmlari  batafsil  yoritilgan.  Shuningdek,  xurujni  boshqarishda  nebulayzer terapiyasining  afzalliklari,  dori  moddalarini  distal  bronxlarga  yetkazib  berishdagi samaradorligi va tizimli glyukokortikosteroidlarning (GKS) yallig‘lanishga qarshi va beta-retseptorlar sezgirligini oshiruvchi roli ilmiy dalillar bilan ko‘rsatib o‘tilgan.