EKOLOGIK OMILLARNING BUGUNGI KUNDAGI KASALLIKLAR KECHISHIDAGI O‘RNI - Abdulxamidova Havoxon Asadullo qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu  maqolada  global  ekologik  inqiroz  sharoitida  atrof-muhitning  ifloslanishi,  iqlimning  keskin  o‘zgarishi  va  texnogen  bosimning  inson salomatligiga  ko‘rsatayotgan  ko‘p  qirrali  salbiy  ta’siri  kompleks  tahlil  qilinadi. Tadqiqotda  nafaqat  tashqi  muhit  omillari,  balki  ularning  inson  organizmidagi molekulyar  va  genetik  darajadagi  o‘zgarishlarga  sabab  bo‘lishi  ilmiy  asoslab berilgan. Bugungi  kunda  xavfli  surunkali  xastaliklar  —  yurak-qon  tomir,  respirator patologiyalar,  autoimmun  buzilishlar  va  allergik  reaksiyalarning  etiologiyasida ekologik disbalansning ulushi ortib borayotgani ko‘rsatilgan. Alohida e’tibor mutagen ta’sirlar natijasida kelib chiqadigan genetik o‘zgarishlar va nasliy kasalliklar xavfiga qaratilgan.  Maqola  yakunida  ekologik  xavf-xatarlarni  minimallashtirish,  bioxilma-xillikni saqlash va barqaror rivojlanish tamoyillari orqali aholi salomatligini muhofaza qilishning preventiv (oldini oluvchi) strategiyalari taklif etiladi.