PEDAGOG-PSIXOLOGLAR TARBIYAVIY ISH METODLARINING TEXNOLOGIK ASOSLARI - Choriyeva Durdona Anvarovna,; RAXIMOVA LAYLO XAMIDJON QIZI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Zamonaviy  ta’lim  muassasalarida  pedagogik  jarayonning  murakkabligi, tarbiyalanuvchi va pedagoglar o‘rtasidagi o‘zaro munosabatlarning ko‘p qirrali tabiati, shuningdek,  maktabgacha  ta’lim  tashkilotlari  va  oilalar  bilan  bog‘liq  hamkorlik jarayonlaridagi nizolar pedagogik konfliktologiyani dolzarb va ilmiy-amaliy jihatdan muhim soha sifatida ko‘rsatadi. Pedagogik konfliktologiya – bu ta’lim va tarbiya jarayonlarida yuzaga keladigan nizolarni tahlil qilish, oldini olish va samarali boshqarish usullarini o‘rganadigan ilmiy yo‘nalishdir.  U  pedagogning  professional  faoliyati  davomida  yuzaga  keladigan qarama-qarshi holatlarni boshqarish ko‘nikmasini shakllantirishga qaratilgan. Zamonaviy  pedagogik  amaliyot  shuni  ko‘rsatadiki,  maktabgacha  ta’lim tashkilotlarida yuzaga keladigan pedagogik va ijtimoiy nizolarning ko‘pligi nafaqat bolalarning  rivojlanishiga,  balki  pedagoglarning  motivatsiyasiga,  ota-onalar  bilan hamkorlikning  sifatiga  ham  bevosita  ta’sir  qiladi.  Shu  sababli,  pedagogik konfliktologiyani o‘rganish dolzarb hisoblanadi, chunki u ta’lim-tarbiya jarayonining sifatini  oshirish,  pedagogik  jarayonlarni  optimallashtirish  va  hamkorlikni  samarali tashkil etish imkonini beradi. Pedagogik  konfliktologiyaning  dolzarbligi  shuningdek  quyidagi  omillar  bilan belgilanadi: