URBANIZATSIYA. MIGRATSION JARAYONLAR VA ULARNING OQIBATLARI - Mahsutov Umarjon; Ibragimov G‘. G‘ (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Maqola  urbanizatsiya  jarayonining  iqtisodiy  sabablari  va oqibatlarini tahlil qiladi. Insonlarning qishloqlardan shaharlarga ko‘chishi ish o‘rinlari, yuqori  daromad  va  rivojlangan  infratuzilma  bilan  bog‘liq  bo‘lib,  shahar  mehnat bozorini kengaytiradi, ishlab chiqarish va xizmat ko‘rsatish sohalarini rivojlantiradi. Shu bilan birga, urbanizatsiya uy-joy narxlarining oshishi, transport tizimi va ekologik bosimning  kuchayishi  kabi  salbiy  oqibatlarga  olib  keladi.  Qishloqlarda  esa  mehnat resurslarining  kamayishi  va  iqtisodiy  faollikning  pasayishi  kuzatiladi.  Muallif urbanizatsiyaning  ijobiy  tomonlarini  kuchaytirish  va  salbiy  oqibatlarini  yumshatish uchun qishloqlarda ish o‘rinlari yaratish, infratuzilmani rivojlantirish, shahar siyosatini takomillashtirish kabi chora-tadbirlarni taklif qiladi.