RAQAMLI IQTISODIYOTDA KIBERXAVFSIZLIK: DOLZARB MUOMMOLAR VA ISTIQBOLI YECHIMLAR - Xamdamov Suxrobbek Ravshanbek o‘g‘li,; Ibragimov G‘anijon G‘ayratovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  ilmiy  maqolada  zamonaviy  raqamli  iqtisodiyotni barqaror  rivojlanishi  uchun  hal  qiluvchi  ahamiyatga  ega  bo‘lgan  kiberxavfsizlik muammolari tahli qilinadi. Raqamli transformatsiya jarayonida iqtisodiy sub’yektlar, davlat  tizimlari  va  yuridik  shaxslarning  muhim  moliyaviy,  tijorat  va  shaxsiy ma’lumotlari ko‘plab kiberxavflarga duchor bo‘lmoqda. Tadqiqotning asosiy maqsadi –  raqamli  iqtisodiyotning  o‘ziga  xos  xususiyatlarini  hisobga  olgan  holda, kiberxavfsizlikning  dolzarb  muammolarini  aniqlash,  ularning  iqtisodiy  oqibatlarini baholash  va  istiqbolli  yechimlarni  taklif  etishdir.  Maqolada  kiberhujumlarning iqtisodiy  jihatdan  jismoniy  va  yuridik  shaxslarga,  shuningdek,  makroiqtisodiy barqarorlikka  ta’siri  tizimli  o‘rganiladi.  Shuningdek,  O‘zbekiston  iqtisodiyotini raqamlashtirish sharoitida kiberxavfsizlikni ta’minlash yo‘nalishidagi chora-tadbirlar, xalqaro tajribalar va milliy risklarni boshqarishning zamonaviy usullari tahli qilinadi. Tadqiqotda  ilmiy  tahlil,  statistik  ma’lumotlar  qiyosiy  tahli,  tizimli  yondashuv  kabi usullar qo‘llanilgan.