VAQTNI BEFOYDA SARFLASH MUAMMOSI VA UNING IQTISODIY- IJTIMOIY OQIBATLARI - Rayhonqulov Azizbek Karim o’g’li,; Ibragimov G'anijon G'ayratovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  tezisda insonlar orasida keng uchraydigan muammolardan biri — vaqtni behuda  sarflash  holati  tahlil  qilindi.  Tadqiqotda  vaqtni  samarali  boshqarishning iqtisodiy va ijtimoiy ahamiyati, vaqtni bekorga ketishiga sabab bo‘layotgan psixologik va  texnologik  omillar  hamda  ularning  o‘qish,  mehnat  samaradorligi  va  shaxsiy rivojlanishga  ta’siri  o‘rganildi.  Shuningdek,  insonlar  orasida  smartfon,  ijtimoiy tarmoqlar  va  ko‘ngilochar  platformalarga  haddan  tashqari  qaramlikning  ortib borayotgani  vaqt  yo‘qotilishini  kuchaytirayotgani  aniqlandi.  Tadqiqotning  yakuniy qismida  vaqtni  rejalashtirish  usullari,  o‘zini  boshqarish  kompetensiyalarini rivojlantirish  va  raqamli  gigiyena  qoidalarini  qo‘llash  orqali  vaqtni  yo‘qotishni kamaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.