NOSOG’LOM IJTIMOIY MUHITNING SOG’LOM BOLALAR IJTIMOIYLASHUVIGA SALBIY TA’SIRI - Jurayeva Mushtariy Muxaydinovna,; Rustamova Kavsaroy Ahmad qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Maqolada    nosog’lom  ijtimoiy  muhitning  sog’lom  bolalar ijtimoiylashuv  jarayoniga  ko’rsatadigan  sallbiy    ta’siri  ilmiy-nazariy  va  ijtimoiy-pedagogik  jihatdan  chuqur  tahlil  etiladi.Tadqiqot  davomida  ijtimoiylashuv tushunchasining mohiyati ochib berilib,oila,maktab,tengdoshlar guruhi,mahalla hamda zamonaviy  axborot  muhitida  uchraydigan  nosog’lom  omillarning  bolalar  shahsiy rivoji,axloqiy qarashlari,muloqot madaniyati va ijtimoiy moslashuviga ta’siri asoslab beriladi.Ilmiy manbalar va nazariy yondashuvlar asosida nosog’lom muhit sharoitida ulg’ayayotgan  sog’lom  bolalarda  psixologik  beqarorlik,ijtimoiy  passivlik,xulq atvordagi og’ishlar hamda talim jarayoniga salbiy  munosabat shakllanishi ko’rsatib o’tiladi.Shuningdek,maqolada nosog’lom ijtimoiy muhitning  oldini olish va bartaraf etishda  oila,ta’lim  muassasalari  va  jamiyat  hamkorligining  ahamiyati yoritilib,bolalarning  sog’lom  ijtimoiylashuvini  ta’minlashga  qaratilgan  ijtimoiy-pedagogik tavsiyalar ishlab chiqiladi.