CHET EL VA MDH MAMLAKATLARIDA ISHLAB CHIQARISH SHOVQININI GIGIENIK MEYORLASH PRINSIPLARI - Raxmatullayeva Nigora Turgunovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Maqolada  chet  el  va  MDH  mamlakatlarida  ishlab  chiqarish shovqinini  gigienik  meyorlashning  ilmiy  asoslari,  amaldagi  normativ  hujjatlar  va ularning tahlili keltirilgan. Ishlab chiqarish jarayonlarida yuzaga keladigan shovqin inson sog‘lig‘iga salbiy ta’sir ko‘rsatadi, bu esa mehnat gigienasi talablariga rioya etish zaruratini oshiradi. Tadqiqotda AQSh, Germaniya, Yaponiya, Rossiya va O‘zbekiston kabi mamlakatlarda qabul qilingan me’yoriy ko‘rsatkichlar o‘rganilib, ularning o‘zaro taqqoslanishi amalga oshirilgan. Shuningdek, shovqinni pasaytirish texnik va tashkiliy choralarining samaradorligi muhokama qilinadi.