MORFOSINTAKTIK BARQARORLIK: LOTIN GRAMMATIK TUZILMALARINING ZAMONAVIY KLINIK TERMINOLOGIYADAGI DAVOMIYLIGI - Tilepberganova Tumaris Oralboy qizi,; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqot zamonaviy klinik terminologiyada Lotin tilining nafaqat leksik, balki  chuqur  morfosintaktik  qatlamlarda  saqlanib  qolganligini  tahsil  qiladi. Morfosintaktik barqarorlik – ya’ni so‘z yasalishi (morfolgiya) va so‘z tartibi (sintaksis) qonuniyatlarining davomiyligi – hodisasi xalqaro tibbiy tilning strukturaviy yaxlitligi va semantik aniqligi uchun asosiy omil sifatida o‘rganiladi. Lotin izafiy qurilmalari (genitiv  holati),  prefiks-suffiks  sistemasining  reproduksiyasi,  xususiy  sintaktik iboralarning (masalan, “status praesens”) bevosita translyatsiyasi zamonaviy klinik hujjatlar,  retseptlar  va  ilmiy  adabiyotlarda  keng  qo‘llanilishini  tahlil  qilish  orqali isbotlanadi.  Tadqiqotning  maqsadi  zamonaviy  tibbiy  kommunikatsiyada  lotincha grammatik  shablonlarning  funksional  samaradorligi  va  lingvistik  iqtisodiyligini baholash,  shuningdek,  ularning  global  standartlashtirishdagi  rolini  aniqlashdir. Metodologik jihatdan korpus lingvistikasi tamoyillari asosida tibbiy maqolalar, klinik protokollar  va  farmatsevtika  hujjatlaridan  tuzilgan  maxsus  korpusga  kvantitativ-kvalitativ  tahlil  qo‘llanilgan.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  Lotin  morfosintaksisi nafaqat  tarixiy  meros,  balki  sog‘liqni  saqlash  sohasidagi  aniq,  qisqa  va  xalqaro tushunarli  tilni  shakllantirishning  muhim  vositasidir.  Ushbu  barqarorlik  yangi terminologik neologizmlarni yaratishda ham samarali model vazifasini o‘taydi.