BIOLOGIK FAOL MODDALAR ASOSIDA TABIIY KONSERVANTLAR ISHLAB CHIQISH VA ULARNING SAMARASI - Po‘latova Barchinoy Muzaffar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Oziq-ovqat  mahsulotlarining  xavfsizligi  va  sifatini  saqlash dunyoning barcha mamlakatlarida bugungi kunda dolzarb muammolardan biri bo‘lib qolmoqda.  Aholining  oziq-ovqat  mahsulotlariga  bo‘lgan  ehtiyoji  ortib  borayotgani, shu  bilan  birga  ularning  uzoq  muddatli  saqlanishi  zarurati  tabiiy  konservantlardan foydalanish masalasini kun tartibiga qo‘ymoqda. Ma’lumki, uzoq yillardan beri oziq-ovqat  mahsulotlarining saqlanish  muddatini uzaytirish uchun sun’iy  yoki kimyoviy konservantlardan foydalanib kelinmoqda. Ammo, kimyoviy konservantlarning inson salomatligiga salbiy ta’siri va allergik reaktsiyalar hamda boshqa ko‘ngilsiz holatlar yuzaga kelishi natijasida biologik faol moddalarga asoslangan tabiiy konservantlarni qo‘llash muhim ahamiyat kasb etmoqda.