O’ZBEKISTONDA INKLYUZIV TA’LIMNI JORIY ETISH JARAYONI - Umarova Diyora, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Hozirgi globallashuv davrida ta’lim tizimi jamiyat taraqqiyotining muhim omili sifatida qaralmoqda. Har bir davlat o‘z ta’lim tizimini zamon talablariga moslashtirish, barcha bolalar uchun teng imkoniyatlar yaratishga intilmoqda. Shu nuqtai nazardan, inklyuziv ta’lim tushunchasi zamonaviy pedagogikaning asosiy yo‘nalishlaridan biriga aylandi. Inklyuziv ta’lim – bu jismoniy, aqliy, psixologik yoki ijtimoiy cheklovlarga ega bo‘lgan bolalarning sog‘lom tengdoshlari bilan birgalikda umumta’lim muassasalarida ta’lim  olish  tizimidir.  Ushbu  yondashuv  bolalarni  ajratmasdan,  balki  birlashtirish, ularga  teng  sharoit  yaratish  va  jamiyat  hayotiga  faol  jalb  etishni  maqsad  qiladi. O‘zbekistonda  inklyuziv  ta’limni  joriy  etish  davlat  siyosatining  ustuvor yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Bu borada so‘nggi yillarda muhim qonunlar qabul qilinib, amaliy islohotlar amalga oshirilmoqda.