MUZLATILGAN VA SOVUTILGAN YARIM TAYYOR GO‘SHT MAHSULOTLARINING MIKROBIOLOGIK BARQARORLIGI VA SAQLASH SHAROITIGA BOG‘LIQ O‘ZGARISHLARNI KOMPLEKS BAHOLASH - Zakirova M.R.,; Abduraximova R.A., (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  muzlatilgan  va  sovutilgan  yarim  tayyor  go‘sht mahsulotlarining  mikrobiologik  barqarorligi,  past  haroratning  mikroflora rivojlanishiga  ko‘rsatadigan  ta’siri  hamda  psixrofil  va  psixrotrof mikroorganizmlarning  saqlash  jarayonida  yuzaga  keluvchi  o‘zgarishlari  keng ko‘lamda tahlil qilindi. Tadqiqotda saqlash muddati, harorat rejimi, sovutish tezligi, nisbiy  namlik,  qadoqlash  turi  va  mahsulotning  dastlabki  kontaminatsiya  darajasi mikrobiotsenoz  shakllanishiga  qanday  ta’sir  ko‘rsatishi  ilmiy  asosda  o‘rganildi. Muzlatilgan sharoitda mikroorganizmlarning ko‘payishi to‘xtashi, biroq ularning tirik saqlanishi va muzdan tushirilgandan so‘ng tez faollashishi aniqlanmoqda. Sovutilgan muhitda psixrofil bakteriyalar ayniqsa Pseudomonas spp., Brochothrix thermosphacta va  laktobakteriyalar  ustunlik  qilishi  mahsulotning  hid,  rang  va  tekstura  kabi organoleptik  ko‘rsatkichlariga  sezilarli  ta’sir  etadi.  Natijalar  yarim  tayyor mahsulotlarning  xavfsiz  saqlanishi  va  saqlash  muddatini  optimallashtirish  uchun muhim ilmiy asos yaratadi.