MEVA XOM ASHYOSI CHIQITLARIDAN PEKTIN SAQLOVCHI BIOLOGIK FAOL QO’SHIMCHALARNI AJRATIB OLISH - Axtamova Saida Quduzovna,; Axmedova Muxlisa Qodir qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur maqolada meva xom ashyosi chiqitlaridan pektin saqlovchi biologik faol  qo’shimchalarni  ajratib  olish  masalalari  yoritilgan.  Meva-sabzavotlarni  qayta ishlash jarayonida hosil bo’ladigan chiqitlar tarkibida qimmatli biologik faol moddalar, xususan  pektin  mavjud  bo’lib,  ularning  ratsional  utilizatsiyasi  dolzarb  hisoblanadi. Tadqiqotda pektinning kimyoviy va biologik xususiyatlari, uni ajratib olishning asosiy texnologik  usullari  hamda  biologik  faol  qo’shimcha  sifatida  qo’llash  imkoniyatlari ko’rib  chiqilgan.  Olingan  natijalar  oziq-ovqat  va  farmatsevtika  sanoatida  ekologik jihatdan samarali texnologiyalarni joriy etish imkonini beradi.