BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA O‘QUVCHILARNING TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Choriyeva Sabrina Bahrom qizi; Norqobilova Rayxona (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu  mavzu  boshlang‘ich  ta’lim  jarayonida  o‘quvchilarning tafakkurini  rivojlantirishning pedagogik asoslarini yoritadi. Unda bolalarning yosh xususiyatlari,  psixologik-pedagogik  nazariyalar  (masalan,  Piaget  va  Vygotskiyning kognitiv  rivojlanish  tushunchalari)  va  tafakkur  turlarini  (tanqidiy,  ijodiy,  mantiqiy) shakllantirish  usullari  ko‘rib  chiqiladi.  Mavzu  ta’limning  maqsadi  sifatida o‘quvchilarning  muammolarni  hal  etish,  tahlil  qilish  va  yangi  g‘oyalar  yaratish qobiliyatlarini rivojlantirishga qaratilgan bo‘lib, interfaol darslar, o‘yinlar va loyihaviy ishlar  kabi  amaliy  metodlarni  taklif  etadi.  Natijada, boshlang‘ich  ta’limda  tafakkur rivoji orqali o‘quvchilarning mustaqil fikrlash va hayotiy ko‘nikmalarini oshirishning ahamiyati  ta’kidlanadi.  Ushbu  ish  pedagoglar  uchun  nazariy  asos  va  amaliy tavsiyalarni taqdim etib, ta’lim sifatini yaxshilashga xizmat qiladi.