O‘SMIR O‘QUVCHILARNING INDIVIDUAL-PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARINI EMPIRIK TADQIQ ETISHNING NAZARIY VA AMALIY JIHATLARI - Akbaraliyeva A.T,; Xamrayeva N.R, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu  maqolada  o‘smir  yoshidagi  o‘quvchilarning  individual-psixologik xususiyatlarini empirik tadqiq etishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi.  Tadqiqotning  asosiy  maqsadi  —  o‘smir  shaxsining  individual  farqlanish omillarini aniqlash, ularning ijtimoiy-psixologik moslashuv darajasini baholash hamda shaxs  rivojiga  ta’sir  qiluvchi  psixologik  determinantlarni  o‘rganishdir.  Tadqiqot doirasida shaxs tuzilmasi, temperament, hissiy barqarorlik, o‘zini baholash va ijtimoiy faollik kabi psixologik ko‘rsatkichlar psixodiagnostik metodlar asosida tizimli tarzda tahlil  qilindi.  Empirik  natijalar  o‘smirlar  orasida  sezilarli  individual  farqlar mavjudligini  ko‘rsatdi  va  ularni  ijtimoiy  faol,  hissiy  jihatdan  barqaror  hamda introspektiv  tipdagi  guruhlarga  ajratish  imkonini  berdi.  Shu  bilan  birga,  ayrim respondentlarda  emotsional  beqarorlik  va  past  o‘zini  baholash  kabi  xususiyatlar aniqlanib,  bu  omillar  ta’lim  jarayonida  psixologik  qiyinchiliklar  yuzaga  keltirishi mumkinligi qayd etildi. Tadqiqot natijalari o‘smir shaxsining psixologik rivojlanishini chuqurroq  tushunishga  yordam  beradi  va  individual  yondashuv  asosida  pedagogik hamda psixokorreksion ishlarni takomillashtirish uchun ilmiy-amaliy zamin yaratadi, shuningdek,  yoshlarning  shaxsiy  xususiyatlarini  o‘rganish  va  ularni  rivojlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishda muhim manba sifatida xizmat qiladi.