KOMPETENSIYAVIY YONDASHUVNING PEDAGOGIK MOHIYATI VA MUSIQA TA’LIMIDAGI O‘RNI - Omonova Fayziniso Anvar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Abstract Ushbu maqolada kompetensiyaviy yondashuvning pedagogik mohiyati, uning musiqa  ta’limidagi  didaktik  imkoniyatlari  hamda  ta’lim  natijalarini  baholashdagi (kompetensiyaga  asoslangan  baholash)  o‘rni  yoritildi.  Tadqiqot  dizayni  sifatida normativ-huquqiy  hujjatlar  (O‘zbekiston  DTS  va  oliy  ta’lim  standarti),  ilmiy adabiyotlar  hamda  xalqaro  tajribani  solishtirma  tahlil  qilish  usullari  qo‘llandi. Natijalarda  kompetensiyaviy  yondashuv  musiqa  ta’limida  “bilim”dan  ko‘ra  “ijro-amaliy  faoliyat,  kreativ  mahsulot,  refleksiya  va  raqamli  pedagogika”ga  asoslangan natijador modelni kuchaytirishi, o‘qituvchi kompetensiyalari esa TPACK va raqamli kompetensiya  doiralari  orqali  tizimli  rivojlantirilishi  ko‘rsatildi.  O‘zbekiston amaliyotida  kompetensiyaviy  paradigma  davlat  ta’lim  standartlarida mustahkamlanayotgan  bo‘lsa-da,  musiqa  fanida  baholash  mezonlari,  raqamli kompetensiya  integratsiyasi  va  o‘qituvchilarni  metodik qo‘llab-quvvatlash  bo‘yicha ayrim  “bo‘shliqlar”  mavjudligi  aniqlanadi.  Muhokamada  jahon  tajribasi  asosida O‘zbekiston uchun moslashtirilgan “musiqa ta’limi kompetensiyalari matriksasi” va baholashning rubrikali modeli taklif etildi.