BOLALAR FOLKLORIDAGI OBRAZLARNING SHAKLLANISHI VA ULARNING ETNOGRAFIK ILDIZLARI - Ostonaqulov Oybek Nur o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Kirish Bolalar folklori – bu bolalar uchun yaratilgan og‘zaki ijod namunalaridir. U katta va  kichik  avlod  dunyosini  uyg‘unlashtiruvchi  o‘zgacha  sohadir.  Bolalar  folklori janrlari  qatoriga  alla  (lulla)  qo‘shiqlari,  erkalama  va  ovutmachoq,  tez  aytishlar, topishmoqlar,  sanama  va  hukmlagichlar,  o‘yin-kulgi  qo‘shiqlari  kiradi.  Bu  janrlar aholining og‘zaki ijodidagi mustaqil tizim bo‘lib, kattalar hamda bolalar birgalikda yaratib kelgan san’at mahsulidir. Masalan, ona o‘z chaqalog‘ini quchog‘iga olib alla aytishi orqali turmushda uchraydigan obrazlar – go‘dak tasviri, tabiat elementlari va mehri-muhabbat ramzlarini ijod etadi.