MAVSUMIY–MEHNAT FOLKLORI TUSHUNCHASI VA UNING XALQ OG‘ZAKI IJODIDAGI O‘RNI - Ostonaqulov Oybek Nur o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mavsumiy–mehnat folklori og‘zaki xalq ijodining eng qadimiy va funksional jihatdan muhim qatlamlaridan biri bo‘lib, inson mehnati, tabiat tsikllari va marosimiy madaniyat  o‘rtasidagi  uzviy  bog‘liqlikni  aks  ettiradi.  Ushbu  maqolada  mavsumiy–mehnat  folklori  tushunchasining  nazariy  asoslari  ochib  beriladi,  uning  tuzilaviy  va funksional xususiyatlari tahlil qilinadi hamda o‘zbek folklori materiallari asosida xalq og‘zaki  ijodidagi  o‘rni  yoritiladi.  Tadqiqot  metodologiyasi  sifatida  qiyosiy  tahlil, tarixiy-madaniy yondashuv va tavsifiy tahlil usullari qo‘llanildi. Natijalar mavsumiy–mehnat  folklori  ritmik,  marosimiy,  ijtimoiy-integrativ  va  tarbiyaviy  funksiyalarni bajarishini,  shuningdek,  madaniy  xotiraning  uzviyligini  ta’minlashda  muhim  vosita ekanini ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari folklorshunoslik, etnomusiqashunoslik hamda musiqa ta’limi sohalari uchun amaliy ahamiyatga ega.