KIBERXAVFSIZLIK VA SHAXSIY HUQUQLAR O‘RTASIDAGI MUVOZANAT - Sevara Artukbayeva Ikrom qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqola  kiberxavfsizlik  va  shaxsiy  huquqlar  o‘rtasidagi  muvozanat masalasini o‘rganadi. Raqamli texnologiyalar tez sur’atlar bilan rivojlanayotgan bir paytda,  kiberxavfsizlik  choralarini  kuchaytirish  va  shaxsiy  ma’lumotlarni  himoya qilish o‘rtasidagi ziddiyat dolzarb ilmiy va amaliy muammo hisoblanadi. Maqolada adabiyotlar tahlili va taqqoslash usuli qo‘llanib, “privacy by design” yondashuvi va xalqaro standartlar orqali muvozanatni saqlash usullari ko‘rib chiqildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, samarali kiberxavfsizlik shaxsiy huquqlarni cheklamasdan, ularni himoya qilish bilan uyg‘un bo‘lishi mumkin.