VOYAGA YETMAGANLAR O‘RTASIDA SODIR ETILAYOTGAN JINOYATLARNING OLDINI OLISH VA HUQUQIY TASIR CHORALARINI KO‘RISH - Shahnozabonu Ismoilova Nuriddin qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada voyaga yetmaganlar o‘rtasida sodir etilayotgan jinoyatlar va ularning sabablari, shuningdek, oldini olish va kamaytirish choralariga batafsil e’tibor qaratilgan.  Maqolada  voyaga  yetmaganlarning  jinoyatchilikka  moyilligi,  oilaviy  va ijtimoiy  muhit, tarbiya  yetishmovchiligi, do‘stlar  ta’siri  va  moliyaviy  qiyinchiliklar kabi  omillar  tahlil  qilinadi.  Shu  bilan  birga,  jinoyatlarning  oldini  olish  bo‘yicha samarali  tarbiyaviy,  ijtimoiy  va  huquqiy  choralar  ko‘rib  chiqiladi.  Ushbu  choralar yoshlarni  sog‘lom  va  ijtimoiy  jihatdan  mas’uliyatli  shaxs  sifatida  shakllantirishga qaratilgan.  Maqola,  shuningdek,  voyaga  yetmaganlar  uchun  javobgarlik  va reabilitatsiya  tizimlari,  ularni  jamiyatga  qayta  integratsiyalash  usullari  haqida  ham ma’lumot beradi. Tadqiqot natijalari asosida yoshlar jinoyatchiligi bilan kurashish va profilaktik ishlarni kuchaytirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.