ZAMONAVIY O’RTA OSIYO DAVLATLARI TARIXSHUNOSLIGI MAKTABI TADQIQOTLARIDA CHIG’ATOY ULUSI MUSTAQILLIK DAVRINING O’RGANILISHI - Shahlo Maxamova, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA.  Maqolada  Chig‘atoy  ulusi  tarixining  1306–1346-yillardagi mustaqillik  davri  zamonaviy  O‘rta  Osiyo  davlatlari  (O‘zbekiston,  Qozog‘iston, Tojikiston  va  Qirg‘iziston)  tarixshunoslik  maktablari  tadqiqotlari  misolida  qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqotda  mustaqillik yillarida ushbu davlatlar olimlari tomonidan Chig‘atoy ulusi suverenitetining shakllanishi, Kebekxon islohotlari va urbanizatsiya jarayonlariga  berilgan  yangicha  ilmiy  baholar  yoritilgan.  Muallif  milliy tarixshunosliklardagi kontseptual o‘zgarishlarni o‘rganib, Chig‘atoy davrini mintaqa davlatchiligi  tarixidagi  uzviy  va  fundamental  bosqich  sifatida  baholashdagi  yangi tendensiyalarni  asoslab  beradi.  Maqolada  zamonaviy  tarixshunoslikning  Chig‘atoy ulusi  mustaqilligini  mintaqaviy  o‘zlik  va  davlatchilik  evolyutsiyasi  kontekstida o‘rganishdagi ahamiyati isbotlangan.