KOMIL XORAZMIY IJODINING MANBALARI VA BADIYATI - Matmuratov Utkir Asqarbayevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  XIX  asr  o‘zbek  mumtoz  adabiyotining  yirik namoyandalaridan  biri  Komil  Xorazmiy  ijodining  manbalari,  g‘oyaviy-badiiy xususiyatlari hamda estetik qarashlari keng qamrovda tahlil qilinadi. Shoir ijodining shakllanishida xalq og‘zaki ijodi, Sharq mumtoz adabiy an’analari, tasavvuf falsafasi, tarixiy-ijtimoiy muhit va Xorazm adabiy muhiti ta’siri ilmiy asosda yoritiladi. Komil Xorazmiyning g‘azal, qasida va boshqa lirik janrlardagi badiiy mahorati, til va uslub o‘ziga xosligi, obrazlar tizimi hamda ramziy ifoda imkoniyatlari tahlil etiladi.