INKLYUZIV TA’LIMDA DIFFERENSIAL YONDASHUVNING NAZARIY ASOSLARI VA UNING SAMARADORLIGINI OSHIRISH OMILLARI - Sh.X G‘ofurov,; Matyoqubova Laylo Bahram qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: inklyuziv ta’lim jarayonida differensial yondashuvning mazmuni, ahamiyati  va  uni  samarali  qo‘llash  mexanizmlari  yoritilgan.  Inklyuziv  ta’limning asosiy  maqsadi  —  turli  imkoniyatga  ega  bolalarning  yagona  ta’lim  muhitida  teng sharoitlarda  ta’lim  olishini  ta’minlash  bo‘lib,  bunda  o‘quvchilarning  individual ehtiyojlari,  rivojlanish  sur’atlari  va  qobiliyatlaridan  kelib  chiqib  ta’lim  jarayonini moslashtirish  muhim  ahamiyat  kasb  etadi.  Tadqiqotda  differensial  yondashuvning didaktik  tamoyillari,  pedagogik  usullari  va  amaliy  qo‘llanish  yo‘llari  tahlil qilingan.Shuningdek, inklyuziv sinflarda o‘qituvchilar tomonidan o‘quv materiallarini soddalashtirish,  vizual  va  multimodal  metodlardan  foydalanish,  yakka  tartibda  va kichik  guruhlarda  ishlash  kabi  metodlar  o‘quvchilarning  faolligini  oshirishdagi  roli ochib  berilgan.  Mazkur  ishda  maxsus  ehtiyojga  ega  o‘quvchilar  uchun  pedagogik moslashtirishlar,  baholashning  differensial  shakllari  hamda  ta’lim  jarayoniga psixologik-pedagogik  qo‘llab-quvvatlash  tizimi  haqida  ham  ma’lumot  berilgan. Tadqiqot natijalari differensial yondashuv inklyuziv ta’lim samaradorligini oshirishda asosiy vositalardan biri ekanini ko‘rsatadi.