VIRUSLI INFEKSIYALAR HAQIDA TUSHUNCHA VA ULAR KELTIRIB CHIQARADIGAN KASALLIKLAR - Tadjibayeva Axila Mamirjanovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Virusli  infeksiyalar  -  bu  odam  va  hayvon  organizmlariga, shuningdek, o‘simliklarga turli viruslarning kirib kelishi natijasida yuzaga keladigan kasalliklar  hisoblanadi.  Viruslar  mikroskopik,  hujayrasiz,  yadroga  ega  bo‘lmagan, hayotining  ko‘p  qismini  boshqa  tirik  hujayra  ichida  yashovchi  va  ko‘payuvchi mikroorganizmlardir. Ular juda kichik bo‘lib, odatda, oddiy mikroskopda ko‘rinmaydi va  faqat  elektron  mikroskop  yordamida  ko‘rinadigan  tuzilmalar  hisoblanadi. Viruslarning  asosiy  xususiyatlaridan  biri  ularning  tirik  organizm  hujayralaridan tashqarida ko‘payish va o‘sish qobiliyatiga ega bo‘lmasligidir. Ular faqat tirik hujayra ichiga  kirgach,  o‘sha  hujayraning  tuzilmasi  va  energetik  resurslaridan  foydalanib ko‘payadi.