IDENTIFIKATSIYA JARAYONI VA SHAXS IJTIMOIYLASHUVINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Ibragimov Asadbek Isroiljon o‘g‘li,; Avezov Olmos Ravshanovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  shaxs  ijtimoiylashuvi  jarayonida identifikatsiyaning  tutgan  o‘rni  va  ahamiyati  ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil  qilinadi. Tadqiqotda  identifikatsiya  jarayoni  shaxsning  jamiyat  bilan  o‘zaro  munosabatlari, ijtimoiy  tajribani  o‘zlashtirishi  hamda  barqaror  identitet  shakllanishidagi  asosiy mexanizmlardan  biri  sifatida  qaraladi.  Ijtimoiylashuv  jarayonining  bosqichlari, identifikatsiya manbalari va ularning shaxs rivojlanishiga ta’siri izchil yoritib beriladi. Shuningdek,  oila,  ta’lim  muassasalari,  tengdoshlar  guruhi  va  zamonaviy  axborot muhitining  shaxs  identifikatsiyasiga  ko‘rsatadigan  ta’siri  tahlil  qilinadi.  Maqolada zamonaviy  jamiyat  sharoitida  identifikatsiya  jarayonining  murakkablashuvi,  virtual muhit va real ijtimoiy tajriba o‘rtasidagi ziddiyatlar masalasiga ham alohida e’tibor qaratilgan.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  identifikatsiya  jarayonining muvaffaqiyatli kechishi shaxsning ijtimoiy moslashuvi, ma’naviy-axloqiy kamoloti va jamiyat hayotidagi faolligini ta’minlaydi. Maqola materiallari psixologiya, pedagogika va  ijtimoiy  fanlar  sohasida  tahsil  olayotgan  talabalar  hamda  mutaxassislar  uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.