TA’LIM JARAYONIDA GEYMIFIKATSIYA TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISHNING PEDAGOGIK AHAMIYATI - ASIYA MERGENBAEVA ERKEBAEVNA (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
KIRISH   Ta’lim  jarayonida  geymifikatsiya  texnologiyalaridan  foydalanish  bugungi kunda  pedagogik  innovatsiya  sifatida  keng  tarqalmoqda.  Bu  texnologiyalar o‘quvchilarni passiv qabul qiluvchidan faol ishtirokchiga aylantiradi. Masalan, o‘yin elementlari: ballar, reytinglar, medallar, vazifalarni bosqichma-bosqich bajarish tizimi o‘quv jarayonini qiziqarli qiladi va talabalarni o‘zini rivojlantirishga undaydi. Geymifikatsiya  orqali  talabalar  muammoli  vaziyatlarni  yechish,  tanqidiy fikrlash va jamoaviy ish ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniga ega bo‘ladi. Shu bilan birga, ta’lim jarayoni shaffof va aniq baholash mexanizmlariga asoslangan bo‘ladi. Bu pedagoglar  uchun  o‘quv  jarayonining  samaradorligini  kuzatish  va  takomillashtirish imkonini yaratadi. Amaliyotda,  masalan,  matematik  fan  bo‘yicha  o‘quvchilarga  beriladigan masalalar va viktorinalar o‘yin shaklida tuzilsa, talabalar ularni qiziqish bilan bajarar, natijada  bilimlarni  tezroq  va  chuqurroq  egallaydi.  Shu  bilan  birga,  onlayn platformalarda  geymifikatsiya  texnologiyalari  yordamida  talabalar  individual rivojlanish  darajasiga  mos  vazifalarni  bajaradi,  bu  esa  ta’lim  jarayonini personalizatsiyalashga imkon beradi.