FETOPLASENTAR YETISHMOVCHILIK VA UNI KORREKSIYA QILISH USULLARI - Qodirbekova O'g'iloy Shavkatbek qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Fetoplasentar  yetishmovchilik  (FPN)  homiladorlik  davrida plasenta  funksiyasining  buzilishi  bilan  kechadigan  jiddiy  asorat  bo‘lib,  homilaga kislorod va oziq moddalar yetishmasligiga olib keladi. Bu holat homilaning o‘sishdan ortda  qolishi  (homila  o‘sishining  cheklanishi  –  HO‘Ch),  gipoksiya  va  boshqa asoratlarni keltirib chiqaradi. Ushbu maqolada FPNning sabablari, alomatlari, tashxis qo‘yish usullari va korreksiyalash yo‘llari ko‘rib chiqilgan. Sabablar orasida onaning gipertenziyasi,  qandli  diabeti,  anemiyasi,  chekish  va  plasenta  patologiyalari (abrupsiya, anormal shakl) asosiy o‘rinni egallaydi. Alomatlar ko‘pincha ona uchun asimptomatik, lekin homila harakatlarining kamayishi va qorin hajmining kichikligi bilan  namoyon  bo‘ladi.  Tashxis  ultratovush,  doplerografiya  va  homila  holatini baholash  usullari  orqali  amalga  oshiriladi.  Korreksiyada  davolash  yo‘q,  lekin monitoring,  dam  olish,  gipertenziyani  davolash,  past  dozali  aspirin  va  geparin qo‘llaniladi.  Asosiy  chora  –  homilaning  hayotiy  qobiliyatiga  erishgandan  so‘ng tug‘dirish.