TA'LIM JARAYONIDA KREATIV FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISHDA TASVIRIY VOSITALARDAN FOYDALANISH - Raxmanova Jasurbek Abdurazzakovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu mavzu ta’lim jarayonida o‘quvchilarning kreativ fikrlash qobiliyatini  rivojlantirishda  tasviriy  vositalarning  o‘rni  va  ahamiyatini  yoritishga bag‘ishlangan. Zamonaviy ta’limda faqat tayyor bilimlarni berish emas, balki mustaqil fikrlay  oladigan,  muammolarga  noodatiy  yondasha  oladigan,  ijodkor  shaxsni shakllantirish muhim vazifa hisoblanadi. Shu nuqtayi nazardan, tasviriy vositalar — rasm, diagramma, sxema, infografika, xarita, animatsiya, videomateriallar va vizual modellar — o‘quvchilarning tasavvurini kengaytirish, mantiqiy va obrazli fikrlashini faollashtirishda samarali pedagogik vosita bo‘lib xizmat qiladi. Annotatsiyada tasviriy vositalardan foydalanish orqali o‘quvchilarda mavzuni chuqurroq anglash, axborotni tahlil  qilish,  taqqoslash,  umumlashtirish  va  yangi  g‘oyalar  yaratish  ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Vizual materiallar o‘quvchilarning diqqatini jalb  etib,  ta’lim  jarayonini  jonlantiradi  hamda  bilimlarni  uzoq  muddatli  xotirada saqlanishiga  yordam  beradi.  Ayniqsa,  muammoli  vaziyatlar  asosida  tashkil  etilgan tasviriy topshiriqlar o‘quvchilarning ijodiy faolligini oshiradi.  Shuningdek, mavzuda tasviriy  vositalarni  darsning  turli  bosqichlarida  —  yangi  mavzuni  tushuntirish, mustahkamlash,  nazorat  va  baholash  jarayonlarida  qo‘llashning  metodik  jihatlari yoritiladi. Tasviriy vositalardan samarali foydalanish o‘qituvchidan kreativ yondashuv, pedagogik mahorat va zamonaviy texnologiyalarni puxta bilishni talab etishi alohida ta’kidlanadi.