INTERAKTIV METODLARNING NAZARIY-ASOSIY JIHATLARI - Atayeva Intizor Igamberganovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.Mazkur tadqiqot interaktiv metodlarning nazariy-asosiy jihatlarini ilmiy-pedagogik nuqtai nazardan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Unda interaktiv metod tushunchasining  mazmun-mohiyati,  pedagogika  va  psixologiya  fanlaridagi  talqini hamda  ta’lim  jarayonidagi  o‘rni  yoritilgan.  An’anaviy  va  interaktiv  ta’lim metodlarining  o‘zaro  qiyosiy  tahlili  orqali  interaktiv  metodlarning  o‘quvchilarning bilish faolligi, mustaqil fikrlashi va muloqot ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi ustun jihatlari  asoslab  berilgan.Tadqiqotda  interaktiv  metodlarning  nazariy  poydevorini tashkil  etuvchi  shaxsga  yo‘naltirilgan  ta’lim,  hamkorlikda  o‘qitish,  kommunikativ yondashuv va konstruktivistik ta’lim g‘oyalari tahlil qilingan. Shuningdek, interaktiv metodlarning  ta’lim  jarayonida  samarali  qo‘llanilishiga  xizmat  qiluvchi  didaktik tamoyillar, pedagogik shart-sharoitlar va metodik mexanizmlar yoritilgan. Tadqiqot natijalari interaktiv metodlarning zamonaviy ta’lim tizimida o‘quvchini faol subyekt sifatida shakllantirishdagi muhim ahamiyatini ko‘rsatadi.