XASHSHOSHIYLAR RADIKAL GURUHI: TARIXIY-SIYOSIY TAHLIL - Rahmatov Abbosbek Tolibjon o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada XI–XIII asrlarda Yaqin Sharq hududida faoliyat yuritgan xashshoshiylar (Nizoriy ismoiliylar) harakati tarixiy va siyosiy jihatdan tahlil qilinadi.  Tadqiqotda  harakatning  vujudga  kelish  sabablari,  mafkuraviy  asoslari, tashkiliy  tuzilmasi  hamda  siyosiy  maqsadlarga  erishishda  qo‘llangan  suiqasdlar strategiyasi yoritiladi. Shuningdek, “xashshoshiy” atamasining kelib chiqishi, G‘arb manbalaridagi talqinlari va ushbu harakat atrofida shakllangan afsonalar ilmiy nuqtai nazardan  baholanadi.  Maqolada  xashshoshiylar  harakatining  inqirozi  va  tarixiy ahamiyati ham ko‘rib chiqiladi.