YERGA XAVF SOLUVCHI KICHIK SAYYORALAR VA ULARNING XAVFLILIK DARAJASI - Buxarova Sitora Baxriddin qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  tezis  Yerga  yaqin  harakatlanuvchi  kichik  sayyoralar (Near-Earth Objects — NEOs) va ularning sayyoramiz uchun tug‘dirayotgan xavflilik darajasini ilmiy asosda tahlil qilishga bag‘ishlangan. So‘nggi yillarda kosmik kuzatuv texnologiyalarining  rivojlanishi  tufayli  Yerga  yaqin  obyektlarni  aniqlash,  ularning orbitasini hisoblash va ehtimoliy to‘qnashuv xavfini baholash imkoniyatlari kengaydi. Tadqiqotda asteroidlarning o‘lchami, harakat tezligi, orbitasi va zarba energiyasi kabi omillar asosida ularning xavflilik darajasi baholandi.