DAVLAT VA HUQUQNING PAYDO BO‘LISHI HAMDA RIVOJLANISH QONUNIYATLARI - Ro‘ziyev Dostonbek Rustam o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada davlat va huquqning tarixiy taraqqiyot jarayoni hamda uning muhim bosqichlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Davlat va huquqning vujudga kelishi, ibtidoiy jamiyatdan ilk davlat tuzilmalariga o‘tish, qadimgi, o‘rta asrlar hamda yangi  va  eng  yangi  davrlardagi  davlat-huquqiy  institutlarning  shakllanishi  va rivojlanish  xususiyatlari  yoritiladi.  Shuningdek,  turli  tarixiy  davrlarda  davlat hokimiyati va huquq normalarining mazmuni, ularning jamiyat taraqqiyotiga ta’siri ochib  beriladi.  Tadqiqot  davomida  davlat  va  huquq  rivojining  bosqichlari  tarixiy-huquqiy yondashuv asosida umumlashtirilib, ularning o‘zaro bog‘liqligi va uzviyligi asoslab beriladi.