FUQAROLIK SUDLARDA DA’VO TARTIBIDA KO‘RILADIGAN ISHLARNING O‘ZIGA XOS PROSESSUAL JIHATLARI VA ADVOKAT ISHTIROKI - Sultonova To‘tiyoxon Saidumarovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Sud  amaliyotidan  kelib  chiqib  aytish  joizki,  fuqarolik  sudlarida  ko‘pincha ishlar  da’vo  tartibida  ko‘riladi.  Da’vo  ariza  negizida  albatta  da’vogarning  talabi, buzilgan  huquqi,  ushbu  huquqni  sud  orqali  himoya  qilish,  yoki  buzilgan  huquqni tiklash  masalasi  yotadi.  Da’vo  tartibida  ko‘riladigan  ishlarning  o‘ziga  prosessual jihatlari  mavjud  bo‘lib,  ushbu  toifadagi  ishlarda,  albatta,    huquq  to‘g‘risida  nizo bo‘ladi.  Sudda  da’vo  tartibidagi    ishlarning  yuritilishi  –  da’vo  talabini  qo‘zg‘atish paytidan e’tiboran boshlanadi. Buzilgan yoki nizolashilayotgan fuqarolik huquqini himoya qilish to‘g‘risidagi talab sifatida ko‘riladigan da’vo – sudda ish ko‘rishning predmeti  bo‘lib,  da’voning  dalillar  asosida  isbotlanishiga  qarab  sud  tomonidan qanoatlantiriladi yoki rad qilinadi.