MAVZU: EKALOGIYA ASOSLARI - Risqaliyev Hayot Shuxrat oʻgʻli, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ekalogiya  —  tirik  organizmlar  va  ularning  atrof-muhit  bilan  o‘zaro munosabatlarini  o‘rganadigan  fan  bo‘lib,  biologiya  fanlari  tizimida  muhim  o‘rin egallaydi. Zamonaviy ekalogiya nafaqat biologik, balki ijtimoiy-iqtisodiy, texnologik va  global  muammolarni  ham  qamrab  oladi.  Inson  faoliyati  natijasida  yuzaga kelayotgan ekalogik muammolar ekalogiya fanining ahamiyatini oshirmoqda. 2. Ekalogiya fanining shakllanishi va rivojlanishi "Ekalogiya"  atamasi  1866-yilda nemis  olimi  Ernest  Gekkel  tomonidan  fanga kiritilgan.  Dastlab  ekalogiya  biologiyaning  bir  bo‘limi  sifatida  rivojlangan  bo‘lsa, hozirgi  kunda  u  mustaqil  va  kompleks  fan  darajasiga  ko‘tarildi.  XX–XXI  asrlarda sanoatning  rivojlanishi,  aholi  sonining  ortishi  va  tabiiy  resurslardan  noto‘g‘ri foydalanish ekalogik muammolarni keskinlashtirdi. Natijada umumiy ekalogiya, inson ekalogiyasi, agroekalogiya, geoekalogiya kabi yo‘nalishlar shakllandi.