MAVZU: TUPROQSHUNOSLIK VA AGROKIMYO ASOSLARI, ULARNING QISHLOQ XO‘JALIGIDAGI AHAMIYATI TEXNIK XAVFSIZLIK MASALALARI - Risqaliyev Hayot Shuxrat oʻgʻli, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Hozirgi  zamon  qishloq  xo‘jaligida  tuproq  resurslaridan  oqilona  foydalanish,                                                                                    hosildorlikni  oshirish  va  ekologik  barqarorlikni  ta’minlash  dolzarb  masalalardan                              hisoblanadi.                                                                                                                                    Ushbu  vazifalarni  amalga  oshirishda  tuproqshunoslik  va  agrokimyo                                                       fanlari  muhim  ilmiy  asos  bo‘lib  xizmat  qiladi.  Tuproqshunoslik  tuproqning  kelib                                           chiqishi,  tarkibi,  xossalari  va  unumdorligini  o‘rganar  ekan,  agrokimyo  esa                           o‘simliklarning  oziqlanish  jarayoni,  o‘g‘itlarning  tuproq  va  hosilga  ta’sirini                                tadqiq etadi.                                                                                                                          Qishloq  xo‘jaligi  ekinlaridan  yuqori  va  sifatli  hosil  olish  tuproqning  fizik,                          kimyoviy  va  biologik  holatiga  bevosita  bog‘liqdir.  Shu  sababli  ushbu  fanlarni                          chuqur  o‘rganish,  amaliyotda  qo‘llash  va  texnik  xavfsizlik  qoidalariga  rioya  qilish                  katta ahamiyatga ega.