MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARIDA “NUTQ OʻSTIRISH” KOʻNIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - ISANOVA NOZIMABONU OBITBOY QIZI (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu  maqolada  maktabgacha  ta’lim  tashkilotlarida  “nutq  o‘stirish” ko‘nikmalarini  rivojlantirish  masalasi  ilmiy-pedagogik  jihatdan  yoritiladi.  Nutq o‘stirish  bolalarda  og‘zaki  nutqni  shakllantirish,  so‘z  boyligini  kengaytirish, to‘g‘ri talaffuz  va  grammatik  jihatdan  to‘g‘ri  gap  tuzish  ko‘nikmalarini  rivojlantirishning muhim omili sifatida qaraladi. Maqolada nutq o‘stirish jarayonida didaktik o‘yinlar, suhbat, hikoya tuzish, she’r va  ertaklar  bilan  ishlash,  dialogik  va  monologik  nutqni  rivojlantirish  usullarining pedagogik  ahamiyati  ochib  beriladi.  Shuningdek,  bolalarning  yosh  va  individual xususiyatlarini inobatga olgan holda nutqiy faoliyatni tashkil etish, interaktiv va ijodiy yondashuvlar orqali nutq rivojiga erishish masalalari tahlil qilinadi. Maqola  maktabgacha  ta’lim  tizimida  nutq  o‘stirish  mashg‘ulotlarini  samarali tashkil  etish,  bolalarda  mustaqil  fikrlash  va  muloqot  madaniyatini  shakllantirishga xizmat qiluvchi metodik tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.