ALLOPETSIYADA ICHKI STIGMANING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Maratov Timur G’ayratovich,; Egamberganova Sevinch Faxriddin qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Allopetsiyaga  chalingan  shaxslarda  ichki  stigma  (internal  stigma)ning psixologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Ichki stigma shaxsning jamiyatda shakllangan salbiy stereotiplarni o‘ziga nisbatan qabul qilishi natijasida yuzaga kelib, o‘zini past baholash,  uyat  va  aybdorlik  hissining  kuchayishi,  ijtimoiy  chekinish  hamda  salbiy identifikatsiya  bilan  namoyon  bo‘ladi.  Tadqiqot  doirasida  ichki  stigmaning psixoemotsional  holatga,  xususan  depressiya,  xavotirlik  va  surunkali  stress rivojlanishiga  ta’siri  yoritib  beriladi.  Shuningdek,  ichki  stigmaning  davolanish motivatsiyasi  va  kosmetologik  muolajalarga  munosabatga  ta’siri  asoslab  beriladi. Tezisda  allopetsiyani  davolashda  psixologik  qo‘llab-quvvatlash  va  kompleks yondashuvning ahamiyati ta’kidlanadi.